معمولا موقع خرید زیورالات نقره، به یک سری چیزها باید دقت کنید. یکی از این موارد اینه که آیا نقرهای که شما قصد خرید اون رو دارید، اصل هست یا نه. به نقرهای که غالبا در زیورالات نقره استفاده میشه، نقره استرلینگ میگن. نقره استرلینگ یکی از آلیاژهای معروف نقره هست که بیشتر در صنعت مد و فشن و جواهرات استفاده میشه. در واقع نقره استرلینگ نوعی نقره است که از ۹۲/۵ درصد نقره و ۷/۵ درصد از فلزاتی نظیر مس، نقره، نیکل و روی تشکیل میشه. پس این موضوع رو به یاد داشته باشید که اولین چیزی که بهش دقت میکنید، استرلینگ بودن نقره هست.

نقره استرلینگ و تفاوت آن با نقره سکه
معمولا برای ترکیب نقره با سایر فلزات، از یک نسبت مشخصی استفاده میشود. مشهورترین نسبت موجود که به عنوان استانداردی بسیار رایج در جهان به شمار میرود، نسبت ۹۲/۵ به ۷/۵ است. به چنین فلزی که از ترکیب ۹۲/۵ درصد نقره و ۷/۵ درصد فلزات دیگر تشکیل شده باشد، نقره استرلینگ گفته میشود. در صورتی که نقره به کار رفته در نقره استرلینگ از نوع آرجنیوم باشد، دوام نقره بالاتر میرود.
نقره استرلینگ، مناسبترین نقره در ساخت زیورآلات، جواهرآلات و ظروف نقره محسوب میشود. اگر قصد خرید انگشتر نقره یا ست حقله را دارید ، مطمئن باشید که نقرهای که خرید میکنید، نقره استرلینگ است. سازندگان جواهرآلات نقره هرگز از نقره سکه برای ساخت زیورآلات استفاده نمیکنند. چرا که نقره سکه از خلوص پائینتری (90 درصد) نسبت به نقره استرلینگ برخوردار است.

برای تولید ظروف نقره از چه نوعی استفاده میکنند؟
اگر روزی گذارتان به بازار اصفهان، تبریز، زنجان یا تهران افتاد، حتما سری به بازار نقره فروشان این شهرها بزنید. حتما تنوع بالایی از ظروف نقره رو خواهید دید. معمولا ظروف نقره به صورت آجیل خوری، میوه خوری، گلدان، جام و تنگ، شکلات خوری یا گزخوری، سرویش قاشق و چنگال تولید میشود. هر ساله بیشترین میزان تولید نقره در جهان به سمت مصارف صنعتی و ساخت ظروف نقره میرود. اما چیزی که هست اینه که عیار نقره مورد استفاده در زیورالات نقره با ظروف نقره متفاوت هست. معمولا نقرهای که در صنعت ظروف نقرهای استفاده میشه ۸۴۰ هست. این عدد نشان میده که به ازای هر کیلوگرم نقره، ۸۴۰ گرم آن نقره خالص و ۱۶۰ گرم آن فلزات دیگر مانند مس هست.

نقره خالص یا نقره پنبه نقره یا ساچمه نقره چیست؟
نقره، فلزی بسیار نرم است که استفاده از آن به صورت خالص و بدون بار، برای تولید جواهرات مناسب نیست. بر تولید زیورالات نقره مانند حلقه نقره زنانه و مردانه، حلقه ست نقره، گردنبند نقره، النگوی نقره، گوشواره نقره و سایر زیورآلات باید از نقره استرلینگ استفاده کرد. بنابراین برای افزایش دوام نقره از فلزات دیگری در ترکیب نقره استفاده میکنند. وقتی صحبت از نقره خالص میشود، منظور همون نقره 9999 هست. یعنی نقرهای که هیچ فلز دیگری به آن اضافه نشده است. اما در بازار نقره وقتی فروشنده از نقره خالص برای شما استفاده میکنه، بدونید که منظورش همون نقره استرلینگ هست.
از کجا بدانم که نقره به کار رفته در زیورآلات، نقره استرلینگ است؟
توصیه میکنیم، زمانی که مشغول خرید انگشتر یا حلقه، گوشواره، گردنبد یا دستبند از نقرهفروشی هستید، آن شی نقرهای را به دست بگیرید و در هر گوشه از آن به دنبال علامت S یا 925 و یا S925 باشید. به این علامتها که روی نقره حک میشود، نشان هویتی نقره یا انگ میگویند. علامت S نشاندهنده حرف نخست Sterling و عدد 925 نشاندهنده میزان ۹۲/۵ درصد نقره به کار رفته در زیورآلات مورد نظر شماست. توجه کنید که به نقره استرلینگ، نقره ۹۲۵ هم گفته میشود. در برخی از موارد فروشندگان از برچسب عیار نیز استفاده میکنند که عدد 925 روی آن نوشته شده است.
از نظر قیمتی، نقره ۹۹۹ گرانتر از نقره ۹۲۵ است. چرا که در نقره ۹۹۹، صد درصد نقره وجود دارد. در حالی که در نقره ۹۲۵ میزان نقره کمتر است. برای اینکه از قیمت روزانه نقره خالص یا استرلینگ مطلع شوید، روی این “قیمت نقره روز” کلیک کنید.
از کجا بدانیم نقره استرلینگ، تقلبی است؟
معمولا روشهای زیادی برای تشخیص اینکه نقره مورد نظر استرلینگ هست یا نه، وجود داره. بیشتر این روشها به راحتی در منزل خودتون هم قابل انجام هست. فقط یک سری روشهایی شیمیایی هست که برای انجام اونها بایستی مواد لازم رو از فروشگاههای نقره تهیه کنید. همان طور که در توضیحات بالا گفتیم، سادهترین روش تشخیص نقره استرلینگ، توجه به نشان هویتی یا انگ نقره یا حرف S و عدد 925 حک شده بر روی نقره است. پیدا کردن این علامت نیازمند کمی دقت است. اگر خودتون نتونستید این علامت رو مشاهده کنید، حتما از فروشنده درخواست کنید تا به شما نشان دهد.
اما اگر به انگ نقره استرلینگ اعتماد ندارد، میتوانید از روشهای دیگهای هم استفاده کنید. بهترین و بیدردسرترین روش استفاده از یک قطعه آهن ربای کوچک هست. پس بهتر است یک آهن ربا همراه خود داشته باشید. دقت کنید که آهن ربا به هیچ وجه نقره را به خود جذب نمیکند. پس اگر زیورالات مورد نظر شما جذب آهن ربا شد، شک نکنید که شما با یک جنس تقلبی سر و کار دارید. معمولا برخی از فروشندگان زیورالات، محصولاتی به فروش میرسانند که صرفا دارای آبکاری نقره است. این زیورالات به هیچ وجه نقره نیستند، بلکه فقط دارای آبکاری نقره هستند. یک آهن ربای کوچک میتونه تقلبی بودن جنس رو به شما نشون بده.
استفاده از اسید
دو روشی که در ادامه برای تشخیص نقره استرلینگ خواهیم گفت، به نسبت روشهای دقیقتری هستند. استفاده از اسید شورتر و آب اکسیژنه با اینکه تخصصی هستند، اما در منزل خودتون هم میتونید از این روشها استفاده کنید. اگر قصد دارید عیار و اصالت نقره را به طور دقیقتر مشخص کنید، بایستی از عیارسنج یا محلول و یا اسید شورتر استفاده کنید. این اسید حتما در فروشگاههای فروش تجهیزات صنعت جواهرات پیدا میشه. پس شما میتونید به راحتی تهیه کنید و از آن استفاده کنید.
در عین سادگی استفاده از اسید شورتر، این روش کمی خطرناک هم هست. توصیه میکنیم اگر یک کارشناس نقره یا نقرهفروش آشنا دارید، از او کمک بگیرید. روش کار با اسید شورتر به این گونه هست که شما یک قطره از اسید رو در گوشهای از زیورالات نقره میچکانید و سپس منتظر واکنش نقره و اسید میمانید. در صورتی که اسید شورتر، رنگ نقره را به قرمز تبدیل کند، نقره شما دارای خلوص 999 است. اما اگر رنگ نقره شما به سفید متمایل بود، مطمئن باشید که نقره شما 925 (نقره استرلینگ) است. اما به یاد داشته باشید که اگر رنگ نقره به سبز متمایل به آبی تبدیل شود، نقره موجود دارای ناخالصی است.
استفاده از آب اکسیژنه
استفاده از آب اکسیژنه به نسبت اسید شورتر روش راحتتری هست. این روش رو میشه در منزل هم انجام داد. روش کار به این صورت است که انگشتر (حلقه)، دستبند و گوشواره نقره خود را در داخل ظرفی که حاوی آب اکسیژنه است، قرار بدهید. بعد از چند دقیقه (و نه فورا)، حبابهایی از اطراف شی نقرهای بالا میآید که نشاندهنده خلوص نقره شماست.
چگونه علامت حک شده در نقره استرلینگ را با پلاتین اشتباه نگیریم؟
وقتی نقره و پلاتین را در دست خود بگیرید، در نگاه اول، همرنگ به نظر میرسند. چرا که هر دو، آبکاری میشوند و تشخیص اولیه آنها سختتر میشود. بعضا هم شما نمیتوانید نشان هویتی S را بر روی نقره پیدا کنید. در این وضعیت چه باید کرد؟ توصیه میکنیم باز هم به نشان هویتی آنها توجه کنید. همانطور که گفته شد نشان هویتی نقره 925 و بعضا 999 (نقره خالص) است، اما نشان هویتی پلاتین 800 یا 950 است.
خیلی ممنون از اطلاعاتتون ..