هشت (۸) روش خانگی برای سفید کردن نقره

سفید کردن نقره نما اصفهان علیرضا نجارزادگان

زیورالات نقره پس از مدتی استفاده به خاطر واکنشی که با اکسیژن و رطوبت هوا می‌دهد، دچار تیرگی رنگ می‌شود. به همین خاطر توصیه می‌کنیم که هرگز با زیورالات نقره خود زیر دوش حمام یا استخر نروید. فعالیت فیزیکی و تعرق نیز باعث کدری رنگ نقره می‌شود. به این ترتیب زیبایی زیورالات شما  از بین می‌برد. اما با این حال نگران روش سفید کردن نقره نباشید. خوشبختانه راه‌هایی وجود دارد که شما با استفاده از آنها می‌توانید تیرگی رنگ نقره را برطرف کرده و به سفید کردن نقره خود کمک کنید. اگر در این مورد تجربه‌ای دارید، لطفا آن را با خوانندگان نقره نما به اشتراک بگذارید. 

۸ روش مهم برای سفید کردن نقره

این راه‌ها در منزل و به ‎راحتی قابل انجام  بوده و باعث می‌شود شما بتوانید نقره کدر ‎خود را مثل روز اول زیبا و درخشان کنید. روش‌های خانگی با مواد موجود در آشپزخانه انجام می‌شود. در صورت بروز هر گونه مشکل می‌توانید در قالب کامنت یا تماس تلفنی، موضوع خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید. در برخی از موارد، زیورالات شما به هر دلیلی نیاز به آبکاری خواهد داشت. این در صورتی‌ست که میزان کدری نقره شما بیش از حد مجاز باشد. مسلما راه نهایی مراجعه به یکی از کارگاه‌های تعمیر نقره و تحویل زیورالات به آنجاست. این کارگاه‌ها به بهترین شکل ممکن، زیورالات شما را آبکاری خواهند کرد. 

۱- مایع ظرفشویی

یکی از ساده‌‎ترین روش‌‏ها برای سفید کردن نقره استفاده از مایع ظرفشویی است. مایع ظرفشویی در هر آشپزخانه‌ای پیدا می‌شود. برند خاصی مد نظر ما نیست. با هر مارک و برندی که در اختیار دارید، می‌توانید نقره خود را سفید و براق کنید. برای این کار، یک تکه حوله یا اسفج انتخاب کنید. آن را خیس کنید. بعد کمی مایع ظرفشویی روی آن بریزید. اجازه دهید که آب و مایع ظرفشویی به طور کامل با هم ترکیب شوند. حال نوبت به تمیزکاری می‌رسد. زیورالات نقره خود را در میان دو انگشت بگیرید. حوله یا اسفنج را به آرامی روی آن بکشید. این کار را چندین بار تکرار کنید. سعی کنید حوله یا اسفنج تمامی نقاط کار شما را پوشش بدهد. حواستان باشد که زیورالات نقره را زیر آب یا داخل محلول مایع ظرفشویی و آب قرار ندهید. این کار باعث لکه‌دار شدن نقره شما می‌شود. مراقب میزان فشار دستتان باشید. فشار بیش از حد باعث خمیدگی یا شکستگی زیورالات نقره شما می‌شود. 

۲- سس کچاپ

بیشتر افراد حتما یک عدد سُس کچاپ (Ketchup) را همیشه در یخچال منزل خود نگهداری می‌کنند. این نوع سس قرمز رنگ از گوجه فرنگی، نمک، شکر، سرکه و فلفل شیرین تهیه می‌شود. اما به غیر از مصرف خوراکی در تمیز و سفید کردن نقره نیز به کار می‌رود. میزان اسیدی این سس بالاست. به همین خاطر می‌تواند یک لایه جرم را از روی فلزاتی مانند نقره جدا کند. برای این کار، ابتدا زیورالات نقره خو را آماده کنید. مقداری سس را با استفاده از مسواک یا تکه پارچه نرم بر روی نقره بکشید. سس کچاپ بایستی تمامی قسمت‌های زیورالات نقره شما را پوشش بدهد. اجازه بدهید که سس به مدت چند دقیقه بر روی نقره شما باقی بماند. در این فاصله می‌توانید به یک پادکست داستانی عالی و یا یک قطعه موسیقی گوش بدهید. پس از گذشت چند دقیقه با استفاده از دستمال نرم، سس‌ها را از روی نقره پاک کنید. این روش برای جرم‌گرفتگی‌های جزئی بسیار سودمند است. 

۳- سرکه سفید

سرکه از موادی‌ست که در پخت و پز بسیار به کار می‌رود. سرکه در دو نوع سفید و قرمز یافت می‌شود. تفاوت آنها در رنگ، طعم و مواد اولیه‌است که برای تولید آنها به کار می‌رود. سرکه سفید از تخمیر جو یا مالت به دست می‌آید. اما سرکه قرمز از تخمیر میوه‌هایی مانند انگور یا سیب تولید می‌شود. از هر دو نوع سرکه می‌توان برای پخت و پز استفاده کرد. به غیر از کاربرد غذایی، می‌توان از هر دو سرکه به همراه سایر مواد برای شستشو و تمیز کردن نقره یا مس استفاده کرد. بهره گرفتن از سرکه سفید برای تمیز و سفید کردن نقره بسیار مرسوم است.

برای این کار، ابتدا یک کاسه چینی کوچک انتخاب کنید. زیورالات نقره خود را داخل کاسه قرار دهید. در مرحله بعدی مقداری سرکه سفید بر روی نقره‌جات خود بریزید. مقدار سرکه بایستی به اندازه‌ای باشد که نقره‌ها در داخل آن غوطه‌ور باشند. برای نتیجه بهتر، کمی نمک نیز به آن اضافه کنید. اجازه دهید تا نقره‌ها چندین ساعت در داخل ظرف باقی بمانند. سپس آنها را خارج کرده و با آب سرد شستشو بدهید. حال یک تکه پارچه بسیار نرم بردارید. پارچه را روی میز آشپزخانه پهن کنید. نقره‌ها را روی آن قرار بدهید تا به آرامی خشک شود. 

۴- جوش شیرین

جوش شیرین همان بی‌کربنات سدیم است. این ماده نوعی نمک سدیم است. جوش شیرین هیچ گونه طعم و بویی ندارد و در واقع قلیایی‌ست. از جوش شیرین بعضا برای ایجاد تخلخل در خمیر نان هم استفاده می‌شود. این ماده، جزو بهترین انتخاب‌ها برای تمیز و سفید کردن فلزاتی مثل نقره است. ابتدا به یک نکته مهم توجه کنید. این روش برای نقره‌جاتی موثر است که میزان کدری آن بسیار بالا باشد. روش کار به این ترتیب است. ابتدا یک ظرف مثل کاسه بزرگ انتخاب کنید. کف آن را با فویل بپوشانید. چند قاشق غذاخوری جوش‌شیرین و حدود یک لیتر آب را درون این ظرف بجوشانید. سپس ترکیب را از روی حرارت بردارید. در این مرحله زیورالات نقره خود را داخل محلول قرار بدهید. اجازه دهید تا نقره‌ها چند دقیقه‌ای در داخل ترکیب باقی بماند. سپس نقره را خارج کرده و با آب شستشو دهید. البته توجه داشته ‎باشید که جوش شیرین می‌‎تواند باعث خوردگی نقره شود. بنابراین بهتر است تنها برای میزان بالای اکسیدشدگی استفاده شود.

۵- خمیر دندان

در صورتی که از روش‌های قبلی نتیجه نگرفتید، این روش در نوع خود کاملا هوشمندانه است. روشی ساده و بی‌دردسر. در این روش، ابتدا زیورالات نقره کدر خود را انتخاب کنید. سپس یک مسواک کهنه و بلااستفاده بدارید. مقداری خمیردندان روی آن بمالید. حال خمیر را به آرامی به سطح نقره بکشید. سعی کنید این کار را با حرکات بسیار آرام انجام دهید. چرا که فشار بیشتر باعث شکستن یا خمیدگی زیورالات شما می‌شود. پس از یک دقیقه، نقره خود را شستشو دهید. مسلما از درخشندگی آن لذت خواهید برد. به یک نکته بسیار مهم دقت کنید. بیشتر خمیردندان‌های حاوی موادی به نام تارتار است.

این ماده جرم روی دندان را به خوبی از بین می‌برد. موقع انتخاب خمیردندان به سه نکته توجه کنید. نکته اول اینکه خمیر شما نباید حاوی تارتار باشد. این ماده سطح شفاف نقره شما را مخدوش می‌کند. نکته دوم اینکه خمیر شما از نوع خمیرهای رنگی باشد. و نکته سوم و آخر اینکه از خمیردندان‌های ژله‌ای استفاده نکنید. این خمیرها توانایی لازم برای لکه‌بری از نقره را ندارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سفید کردن نقره با خمیردندان به مقاله “تمیز کردن زیورآلات نقره با خمیر دندان: موارد فورس!” مراجعه بفرمائید. 

۶- نشاسته ذرت و آب

نشاسته یکی از انواع کربوهیدرات پیچیده است. به عبارت دیگر نشاسته پس از تجزیه، تبدیل به قندهای ساده‌ای مانند گلوکز می‌شود. نشاسته به شکل پودری سفید و فاقد بوست که از برخی از گیاهان تولید می‌کنند. برخی از این گیاهان عبارتند از ذرت، سیب زمینی و برنج. نشاسته ذرت در آشپزخانه، طرفدار زیادی دارد. حتما شما هم تجربه یک بار استفاده از نشاسته را دارید. از نشاسته بیشتر برای افزایش غلظت دسر و سوپ استفاده می‌کنند. البته از این ماده هم برای آشپزی و هم برای لکه‌بری استفاده می‌کنند. نشاسته ذرت گزینه بسیار مناسبی برای سفید کردن نقره‌جات شماست. ابتدا مقداری نشاسته ذرت را با آب مخلوط کنید. سپس با استفاده از یک تکه پارچه نرم، ترکیب نشاسته و آب را بر روی نقره خود بکشید. بلافاصله سطح نقره سفید رنگ می‌شود. اجازه دهید تا این ماده خمیرمانند خشک شود. پس از چند دقیقه، این خمیر خشک را با استفاده از دستمال بسابید. 

۷- شیشه پاک‌کن

شیشه پاک‌کن یکی از شوینده‌های داخل آشپزخانه‌هاست. از این ماده برای پاک کردن سطح شیشه در منازل استفاده می‌شود. در ترکیب شیشه پاک‌کن موادی مانند آمونیاک، کلر، مونو اتانول آمین و پرکلرو اتیلن وجود دارد. از این ماده می‌توان برای تمیز و سفید کردن نقره استفاده کرد. بیشتر شوینده‌های شیشه دارای ترکیب یکسانی هستند. بنابراین در انتخاب برند آن وسواس به خرج ندهید. برای شروع کار ابتدا مقداری مایع شیشه پاک‌کن را بر روی نقره جات خود اسپری کنید. سپس با مسواک آن را به همه جای زیورالات خود بمالید. سعی کنید هیچ جایی از کارتان بدون محلول باقی نماند. پس از چند دقیقه نقره خود را با یک دستمال نرم پاک کنید. نتیجه کار برای نقره‌هایی که دچار کدری کمتری هستند، عالی‌ست. 

۸- نوشابه

نوشابه‌ای ماده‌ای اسیدی‌ست. در ساختار نوشابه، ترکیباتی مانند اسید فسفریک و اسید کربنیک وجود دارد. این محلول به راحتی لکه‌ها را حل کرده و از سطح فلز جدا می‌کند. شما برای رفع لکه گریس و روغن می‌توانید از نوشابه استفاده کنید. سعی کنید که از نوشابه مشکی گازدار استفاده کنید. برای لکه‌بری از نقره ابتدا زیورالات نقره خود را آماده کنید. سپس با استفاده از یک مسواک نرم، نوشابه را به همه جای نقره جات خود بکشید. پس از چند دقیقه سابیدن، نتیجه کار عالی خواهد بود. اجازه بدهید که نقره شما خشک شود. می‌توانید آن را مثل روز اول استفاده کنید. 

چه کار کنیم که مجبور به سفید کردن نقره نشویم؟

قبل از آن‌که برای سفید کردن نقره اقدام کنید، تا حد ممکن آن‌ها را از تیره ‌شدن محافظت نمایید. قرار گرفتن در معرض رطوبت و عوامل شیمیایی مختلف نظیر کرم‌ها و عطرها باعث افزایش سرعت اکسید شدن و تیرگی جواهرات نقره می‌شود. سعی کنید تماس نقره با عرق بدن و رطوبت را به حداقل برسانید. هرچند فلز نقره در برابر آب آسیب‌پذیر نیست، اما قرار گرفتن مداوم در معرض رطوبت محیط یکی از عوامل تیرگی آن است. زیورآلات نقره را تا حد امکان با خود حمام نبرید و با مواد شوینده نظیر شامپو شستشو ندهید.

آب گرم و ترکیبات گوگردی موجود در آن زیبایی و جلای نقره را تهدید می‎‌کند. محیط نگهداری انگشتر نقره و سایر زیورآلات از این جنس باید کمترین مقدار رطوبت و نور را داشته ‌باشد. برای این منظور از کیسه‌های نرم استفاده‌ کنید. گچ یک ماده جاذب رطوبت است. برای از بین ‌بردن رطوبت محیط می‌توانید مقداری از این ماده را در کیسه یا جعبه نگهداری نقره قرار دهید. علاوه ‏بر این برای جلوگیری از ضربه و ساییدگی بهتر است از قرار دادن این زیورآلات در کنار یکدیگر جلوگیری کنید. نکته مهم برای سفید کردن نقره آن است که همیشه از روش‏‌هایی که کمترین آسیب را به نقره شما می‌‎رساند استفاده کنید. به این ترتیب به مدت طولانی‌تری می‌توانید از زیبایی زیورآلات خود لذت ببرید.

3 thoughts on “هشت (۸) روش خانگی برای سفید کردن نقره

  1. رضا حسن زاده says:

    سلام و وقت بخیر
    برای براق کردن نقره و سایر زیور آلات و فلزات بهترین روش استفاده از (کرم براق کننده فلزات جلا سنج )است که در هر سوپر مارکت و ابزار فروشی ها به راحتی پیدا میشه.به اندازه یک خمیر دندان است و ارزان. فوری وسریع ،خودتون و با روشهای دیگر خسته نکنید.با تشکر ، رضا حسن زاده (ارومیه)

    • نقره نما says:

      سلام دوست عزیز.
      با تشکر از نظر شما.
      در همین وبسایت مقاله‌ای تحت عنوان “تمیز کردن زیورآلات نقره با خمیر دندان: موارد فورس!” نوشته شده که در مورد همان موردی هست که شما می‌فرمائید.
      با تشکر از نظر ارزشمند شما.

      • امیر says:

        باهوش گفت که اندازش مثل خمیر دندونه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟

×